Woda Redox, co to jest? - Źródło antyoksydacyjnej, naturalnie zjonizowanej wody alkalicznej

Woda Redox, co to jest?

Woda Redox, co to jest?

Wielu z nas słyszy już coraz częściej hasło „Redox „, odnosi się ono do wody, a dokładniej do jej antyutleniających właściwości. Antyutleniających, czyli takich które ochronią Twój organizm przed chorobami i wyraźnie Cię odmłodzą- w sam raz na wiosnę!

Zielona herbata,  czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły, zawierają enzymy antyoksydacyjne i aminokwasy, które neutralizują działanie wolnych rodników. To właśnie wolne rodniki powodują uszkodzenia błon komórkowych, a także DNA i białek wchodzących w skład enzymów.

Wolny rodnik to cząsteczka chemiczna (powstała np. przy rozkładzie pokarmów), której brakuje jednego elektronu i która usilnie stara się go zdobyć. Zachowuje się jak złodziej, który wychodzi na ulicę w poszukiwaniu najcenniejszej rzeczy. Jeśli jej nie znajdzie, gotów jest włamać się do domu, by go ukraść. Podobnie jest z wolnym rodnikiem: w naszym organizmie. Jeśli nie znajdzie innej cząsteczki, której będzie mógł odebrać elektron, to „włamie się” do wnętrza ludzkiej komórki, przy okazji ją uszkadzając.

 

Zatem, żeby temu zapobiec, trzeba dostarczyć antyutleniacze, czyli słabe cząsteczki, które oddadzą mu swój elektron.

 

Wolne rodniki to cząsteczki, które w organiźmie powstają naturalnie, w procesie reakcji metabolicznych. Pewna ilość wolnych rodników jest dla nas korzystna, gdyż chronią nasz organizm przed nadmiernym rozwojem bakterii, wirusów. Jednak w przypadku nadmiaru wolnych rodników zaczynają się problemy.

Ze względu na swą chemiczną aktywność wolne rodniki atakują zdrowe komórki organizmu i uszkadzają je.

Następują wtedy reakcje chemiczne, które wymykają się spod kontroli organizmu, a to może inicjować rozwój komórek nowotworowych i innych chorób. Istnieją medyczne dowody, że wolne rodniki atakują i skutecznie uszkadzają także kod DNA komórki.

 

Wolne rodniki mnożą się niezwykle szybko: jeden daje początek innym, te następnym  i taka reakcja łańcuchowa może trwać bez końca. Potężnym generatorem tych złośliwych cząstek jest dym nikotynowy, spaliny samochodowe, promienie ultrafioletowe.

Dostarcza ich wysoko przetworzona żywność, pryskane i nawożone sztucznie owoce i warzywa, produkty zawierające barwnikikonserwanty, a także stres, leki i za krótki sen.

 

Antyutleniacze, jak działają?

Stres oksydacyjny to taki stan organizmu, w którym jest za dużo wolnych rodników, a za mało przeciwutleniaczy. W przypadku długiego  niedoboru przeciwutleniaczy  stres oksydacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób, na przykład miażdżycy, chorób serca, udarów mózgu, nowotworów, cukrzycy, zwyrodnienia plamki żółtej oraz do przyspieszenia procesów starzenia organizmu. Dlatego musimy regularnie dostarczać antyutleniaczy do naszego organizmu.

Jeśli słyszymy, że coś jest antyutleniaczem (np. kakao, czerwone wino, witamina C, E czy  przyprawy), to oznacza, że ta substancja zneutralizuje wolne rodniki, oddając własne elektrony.

 

Co jest najlepszym antyutleniaczem?

Proces eliminacji wolnych rodników rozpoczyna się z chwilą dostania się aktywnego wodoru do organizmu zaraz po wypiciu pierwszego łyku zjonizowanej wody alkalicznej, czyli posiadającej ujemną wartość Redox.

Najlepszym antyutleniaczem są cząsteczki aktywnego wodoru.

 

Woda nasycona aktywnym wodorem (woda redox) to naturalny i najlepszy przeciwutleniacz, który chroni przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Im niższy potencjał redox (patrz niżej), tym silniejsze działanie antyoksydacyjne, a tym samym większa zdolność ustroju do usuwania wolnych rodników tlenowych.

 

Wodę zjonizowaną czyli nasyconą aktywnym wodorem oznaczamy poziomem Redoks lub ORP. Ujemna wartość ORP świadczy o tym, że roztwór zawiera wolne elektrony, które mogą być oddane i w ten sposób neutralizują działanie wolnych rodników. Woda z Crystal Water System posiada właśnie wartości ujemne na poziomie –200 mV, a nawet do –600 mV, co wskazuje na jej silne działanie redukcyjne, czyli antyoksydacyjne. Jest naturalnym i silnym przeciwutleniaczem skutecznie zwalczającym szkodliwe działanie wolnych rodników w naszym organizmie. Wolne rodniki zawsze dążą do połączenia się z wolnym elektronem, a w tym przypadku czerpią go z wodoru, którego mamy w nadmiarze i przestają siać spustoszenie w naszym organiźmie. Dzięki temu procesowi są bezpiecznie wydalone z naszego ciała.

Wody butelkowane i kranowe mają dodatnie wartości Redox, co tylko dostarcza większej ilości  wolnych rodników i przyśpiesza proces starzenia się organizmu i postępowania chorób.

Woda zjonizowana posiada właściwości redukowania wolnych rodników i tym samym ochrony komórek organizmu przed destrukcją, występującą podczas stresu oksydacyjnego – głównego sprawcy starzenia i chorób cywilizacyjnych.

Woda alkaliczna bogata w aktywny wodór, pełna elektronów działa jak tarcza antyoksydacyjna, która oddając elektrony wolnym rodnikom, skutecznie i szybko je neutralizuje.

 

Ta tarcza chroni Twoje ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem oraz umożliwia regenerację zniszczonych komórek.

Badania kliniczne przeprowadzone przez Dr Hidemitsu Hayashi oraz Dr Muneori Kawamura, stosujących wodę z aktywnym wodorem wykazały bardzo dużą jej efektywność w leczeniu takich chorób jak: cukrzyca, stopa cukrzycowa, hypercholesterolenia – „wysoki cholesterol”, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, astma, reumatyzm, dna moczanowa, choroba Crohna,, choroby skóry związane z ubytkiem kolagenu, niektóre choroby serca, zaburzenia odporności immunologicznej, nowotwory, chroniczne zaparcia, biegunka, alergie i wiele innych!

 

Jeżeli chcesz pozostać zdrowy i utrzymać młodość na dłużej, sięgaj po wodę nasyconą wodorem, która jednocześnie posiada odczyn zasadowy. To przyczyni się również do odkwaszania organizmu, a więc jeszcze jednego i bardzo ważnego kroku na drodze do zdrowia, urody i młodości!