Zakwaszenie organizmu - Kompendium wiedzy o zakwaszenia!

Zakwaszenie organizmu – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Zakwaszenie organizmu – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Bardzo często zdarza się, że niektóre osoby czują się przemęczone, podnosi się im waga i pogarsza stan skóry oraz paznokci. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że za taki stan rzeczy odpowiadać może zakwaszenie organizmu. Jak je zbadać i sobie z nim poradzić?

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie jest wynikiem zaburzenia w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, którą mierzy się przy pomocy wskaźnika pH (w przedziale od 0 do 14). Wartość poniżej 7 oznacza zawsze odczyn kwaśny, wszelkie substancje o pH równym 7 mają odczyn obojętny, wszystkie powyżej 7 mają odczyn zasadowy. Wskaźnik pH wykorzystywany jest w organizmie do oceny odczynu płynów ustrojowych. Największe wahania pH obserwuje się w moczu, którego odczyn może być zarówno kwaśny, obojętny jak i zasadowy. Jest to związane z tym, że to nerki pilnują tego, by nie doszło do zakwaszenia organizmu. Cała reszta płynów ustrojowych ma odczyn lekko zasadowy. Aby w ciele człowieka utrzymywana była równowaga kwasowo-zasadowa, to pH krwi powinno utrzymywać się na poziomie 7,35-7,45. Tylko taki stan pozwoli na prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Jeżeli zaś we wskaźniku tym wystąpią nawet niewielkie odchylenia, to mogą mieć one niepożądane skutki zdrowotne.

Dlaczego organizm się zakwasza?

Źródłem kwasów (ale i zasad) są przede wszystkim składniki obecne w spożywanych pokarmach. Podczas ich trawienia, w układzie pokarmowym uwalniane są witaminy, składniki mineralne i kwasy organiczne, które później ulegają odpowiednim przemianom. Składniki te często wykazują właściwości kwaso albo zasadotwórcze (i po połączeniu z wodą tworzą kwasy lub zasady). Do pierwiastków kwasotwórczych zalicza się:

  • fosfor,
  • siarkę,
  • chlor.

Pierwiastki zasadotwórcze to:

  • wapń,
  • sód,
  • potas,
  • magnez.

Z tego, jaka jest zawartość tych pierwiastków w produkcie spożywczym, można wywnioskować jego potencjalną zdolność do zakwaszania albo alkalizowania organizmu. Do zakwaszenia przyczyniać może się także dieta zawierająca zbyt mało węglowodanów (np. wysokobiałkowa). W czasie jej trwania nie następuje bowiem całkowite spalanie tłuszczu, co sprzyja powstawaniu kwasów: acetooctowego i betahydroksymasłowego. Istotnym źródłem kwasów w organizmie są również zachodzące w nim reakcje, to znaczy w wyniku przemian białek, tłuszczów oraz węglowodanów powstaje kwas węglowy, który w większości usuwany jest przez płuca: w postaci dwutlenku węgla. Zakwaszeniu sprzyjają również: stres, zbyt mała ilość snu, brak ruchu, ale i nadmierna aktywność fizyczna (w czasie której powstaje kwas mlekowy).

Jakie są objawy zakwaszenia?

Do początkowych objawów zakwaszenia – jego pierwszego stopnia, zalicza się na przykład: wahania nastroju, złe samopoczucie, kłopoty z koncentracją i ze snem. Jednak główne objawy, to te dotyczące wyglądu oraz funkcjonowania organizmu. Są to:

  • bóle mięśni i kręgosłupa,
  • nadmiar śluzu w drogach oddechowych i zatokach,
  • zgaga i gorzki posmak w ustach,
  • problemy trawienne (np. częste wzdęcia),
  • trądzik i inne problemy skórne,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci.

Charakterystyczne są tutaj także wahania wagi i zwiększone zapotrzebowanie na słodycze. Przy długo niewykrywanym zakwaszeniu pojawiać mogą się zaś: obrzęki i stany zapalne, migrena, częste infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, łuszczyca lub egzema, depresja, alergie. Wszystkie te objawy są charakterystyczne również dla innych osób, dlatego kiedy nie ustępują, warto przebadać się pod kątem zakwaszenia.

Jak sprawdzić czy mamy zakwaszony organizm?

Jednym z najprostszych rozwiązań jest zbadanie pH krwi, jednak wynik nie jest miarodajny, gdyż nie pokazuje problemu jeśli jest on w swoim początkowym stadium. Dużo lepszym rozwiązaniem jest całodobowy bilans pH moczu, który można wykonać zupełnie samodzielnie – przy pomocy zakupionych w aptece pasków do pomiaru pH. Odczyn bada się kilka razy – w ciągu całego dnia, a wyniki nanosi na wykres. Kiedy uzyskane wartości tworzą linię prostą albo lekko wznoszącą, to organizm jest zakwaszony. Natomiast gdy na wykresie widać wyraźne skoki wartości pH, to zakwaszenie organizmu nie występuje.

Jak odkwaszać organizm?

Najlepszym sposobem jest modyfikacja ilości kwasów i zasad, jakie wprowadzane są z zewnątrz, to znaczy odpowiednia dieta. Ważne jest znalezienie informacji na temat wskaźników pH poszczególnych produktów spożywczych. Przy zakwaszeniu z diety warto usunąć produkty takie jak: słodycze, mleko i nabiał, a także mięso. Unikać trzeba też produktów skrobiowych i tłuszczy rafinowanych. Postawić trzeba natomiast na pokarmy odkwaszające organizm (zasadotwórcze), które będą dostarczać organizmowi duże ilości wapnia, sodu, potasu oraz magnezu. Tak więc w codziennych posiłkach należy zwiększyć udział warzyw i owoców (powinny one stanowić przynajmniej połowę codziennej diety). Wśród silnie zasadotwórczych produktów wymienić można: bakłażana, cukinię, dynię, sałatę, ogórki, surowy szpinak. soki warzywne (świeżo wyciskane), kiwi, arbuza i ananasa. Istotne jest również picie wody.

Odkwaszanie organizmu z Crystal Water System

Woda może pomóc w odkwaszaniu organizmu, jednak pod jednym warunkiem – musi być alkaliczna (najlepiej kiedy jej wskaźnik pH wynosi ponad 8-9). Urządzenie Crystal Water System zostało skonstruowane właśnie tak, by nadawać wodzie właściwości alkaliczne, to znaczy charakteryzuje się ona wysoką zasadowością. Dlatego dzięki jej systematycznemu piciu (najlepiej rano), organizm oczyszcza się, stopniowo odkwasza oraz utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową, gdyż woda zobojętnia związki kwasowe. Woda alkaliczna z Crystal Water System pomaga również w usuwaniu z organizmu szkodliwych dla niego toksyn. Oczyszczane z kwasów narządy ulegają regeneracji, poprawia się praca nerek, a skóra staje się bardziej jędrna, znika z niej także cellulit i niechciany trądzik. Co ważne, zawarte w alkalicznej wodzie jony H3O+ mają nadmiar wodoru, dlatego dobrze przyjmują tlen, a co za tym idzie: neutralizują wolne rodniki, czyli jedne z najbardziej niszczycielskich czynników w organizmie ludzkim.