Zakwaszenie żołądka, a woda alkaliczna | Blog Crystal Water

Zakwaszenie żołądka, a woda alkaliczna.

Zakwaszenie żołądka, a woda alkaliczna.

Czy i jak ją zdrowo dostarczać naszemu żołądkowi?

Co się dzieje, gdy woda alkaliczna dostaje się do żołądka? Czy jej właściwości alkaliczne zanikają po kontakcie z kwasem solnym? W jaki sposób ją pić, żeby osiągnąć upragnione efekty czyli zdrowie i dobre samopoczucie? Oto odpowiedzi na te, nurtujące pytania!

Dla efektywnego trawienia żywności, bakterii lub wirusów i wszystkiego co możliwe, środowisko żołądka jest silnie kwaśne, na poziomie pH 4. Gdy woda alkaliczna dostaje się do żołądka i reaguje z kwasem solnym spada jej zasadowość, ale również, w wyniku wzajemnego neutralizowania się tych płynów, zmniejsza się kwasowość żołądka. Gdy wartość pH wewnątrz żołądka wzrasta do 4,5 to organizm, dążąc do przywrócenia kwasowości pierwotnej żołądka, wydziela więcej kwasu solnego.

Zmniejszenie się kwasowości żołądka zależy od ilości wody zasadowej wpadającej do żołądka oraz od jej wartości pH. Im więcej i bardziej zasadowej wody pijemy, tym szybciej spada kwasowość w żołądku i tym więcej organizm wytwarza kwasu solnego. Aby to lepiej zrozumieć warto zastanowić się, w jaki sposób produkowany jest kwas solny w żołądku. W naszych ciałach nie ma narządu, który przechowywałby kwas solny, komórki żołądka wytwarzają na bieżąco tyle kwasu, ile jest w danej chwili potrzebne. Komórki żołądka wytwarzają kwas chlorowodorowy (HCl) z dwutlenku węgla (CO2), wody (H2O) i chlorku sodu (NaCl) – przedstawia to wzór chemiczny:

NaCl + H2O + CO2 = HCL + NaHCO3

W wyniku tego procesu powstaje kwas solny i wodorowęglan sodu (NaHCO3). Kwas solny wydzielany jest do żołądka, a wodorowęglan sodu przedostaje się do układu krwionośnego. Wodorowęglan sodu i analogicznie sole potasu, wapnia to zasadowe bufory krwi, które neutralizują nadmiar kwasów we krwi, rozpuszczając stałe pozostałości kwaśne.

Mniejsza zawartość buforów alkalicznych we krwi to mniejsza zdolność organizmu do neutralizacji i usuwania kwaśnych produktów przemiany materii. W wyniku gromadzenia się kwaśnych pozostałości organizm zakwasza się, szybciej się starzeje i pojawiają się choroby. Dlatego, aby utrzymać organizm w dobrym zdrowiu niezbędny jest odpowiedni poziom buforów alkalicznych we krwi.

Dostarczaj Wodę alkaliczną!

Alkalizacja organizmu polega na zwiększeniu zawartości wodorowęglanów (buforów alkalicznych) we krwi. Przy zwiększeniu się ilości wodorowęglanów pH krwi pozostaje bez zmian. Zwiększa się zdolność krwi do neutralizacji kwasów, a tym samym zapobiega się spadkowi pH we krwi.

Picie dużych ilości wody alkalicznej z wyjątkiem czasu przed i po posiłkiem znacząco wpłynie na zredukowanie poziomu zakwaszenia organizmu. Dostarczając wodę alkaliczną szczególnie rano, neutralizujemy działanie kwasów w naszym ciele i stopniowo z każdym dniem pozbywamy się szkodliwych toksyn. Pijąc alkaliczną wodę codziennie odciążamy narządy, które oblepione były kwasem i z których organizm sięgał niszcząc je, by wyrównać poziom kwasowo-zasadowy. W ten sposób narządy się regenerują i będą miały dłuższą żywotność. Oczyszczamy organizm z toksyn i kwasów, dzięki czemu ustępują migrenowe bóle głowy, zmniejsza się też nadmiar tkanki tłuszczowej, co w połączeniu ze zrównoważoną dietą często prowadzi do całkowitej metamorfozy.

Ujędrnia się skóra, która jest dobrze odżywiona jednocześnie nabiera blasku. Problemy z cellulitem i wypryskami na ciele ustępują, ponieważ organizm nie ma potrzeby oczyszczać się tak drastycznymi sposobami. Nerki pracują lepiej, a ludzie którzy piją alkaliczną, czystą wodę nabierają chęci do życia, stają się bardziej aktywni, czerpią więcej radości ze swojego życia!

Czy rozwiały się pytania dotyczące picia wody alkalicznej? Jeśli masz jeszcze jakieś, zgłoś się do nas! Zadzwoń lub napisz, jesteśmy po to, by służyć Ci informacją!