Zakwaszony organizm - 5 rad z którymi pozbędziesz się problemu!

Zakwaszenie organizmu: pozbądź się problemu i utrzymaj Zdrowie!

Zakwaszenie organizmu: pozbądź się problemu i utrzymaj Zdrowie!

Ten problem dotyka ogromną ilość ludzi i rozprzestrzenia się w straszliwym tempie. Zakwaszenie organizmu to nic innego jak efekt niewłaściwego odżywiania. W ostatniej poradzie dowiedzieliście się, skąd się bierze zakwaszenie, jak je sprawdzić i dlaczego, jeśli jesteśmy zakwaszeni – nie umieramy tak szybko.

Żeby pozbyć się zakwaszenia, trzeba konsekwentnie stosować kilka prostych wskazówek, efekty zobaczycie już po kilku dniach!

 

1.Pij dużo zdrowej Wody!

 

Pij około 8 szklanek dobrej wody w ciągu dnia. Pij wodę alkaliczną, która pomoże wyregulować równowagę kwasowo-zasadową w Twoim organiźmie. Śmiało pij naturalne soki owocowe i warzywne świeżo przygotowane, ziołowe i owocowe herbaty i napary,  Zrezygnuj z  kupnych słodkich napojów i soków i tych gazowanych, słodkich. Te produkty mocno „odwadniają” organizm i szkodzą zdrowiu. Wszystkie toksyny, chemia z jedzenia pozostaje w organizmie i krąży wraz z krwią. Stąd np. bóle głowy,  opuchnięte nogi, wypryski na twarzy i ciele.

zakwaszenie organizmu

 

2. Jedz zdrowe tłuszcze!

 

Używaj zdrowych tłuszczy, które mają spore ilości i właściwe proporcje kwasów omega 3. Omega 3 jest znany jako „niezbędny” kwas tłuszczowy, ponieważ nasz organizm nie może go sam wytworzyć. To dlatego Ty musisz go dostarczyć wraz z pożywieniem. Używaj nierafinowanych tłuszczy jak: oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju kokosowego (zawiera 90% nasyconych tłuszczy! Filipińczycy nazywali owoc kokosa „lekiem na wszystkie choroby”) Zdrowy tłuszcz nie szkodzi, tylko…leczy!  Dostarcza dużo energii, przywraca dobre trawienie, skóra jest gładka i zdrowa, mózg pracuje wydajniej.

 

 

3.Ogranicz gluten i mięso!

 

Spokojnie! Ogranicz nie znaczy wyklucz, zastąp te produkty warzywami, zdrowymi przekąskami, to wyraźnie wpłynie na Twoje zdrowie! Żywność zawierająca białą mąkę, serwatki, mleko w proszku, mięso, mleko czy nabiał mają silne właściwości zakwaszające organizm. Dowiedziono, że mleko krowie, zwiększa zachorowalność na nowotwory, szczególnie raka jajnika, raka piersi i raka prostaty. Powoduje anemię, osteoporozę i kamienie nerkowe. Zamień mleko krowie na mleko migdałowe.

Uważaj szczególnie na GLUTEN. To substancja, która nadaje wypiekom puszystość, miękkość i elastyczność. To dzięki niemu bułki są mięciutkie i puszyste. Jest jednym z najbardziej szkodliwych dla zdrowia białek, ponieważ zawiera szkodliwe dla człowieka składniki. Współczesna pszenica to nie to samo zboże co jeszcze 70 lat temu. Nowoczesna pszenica może wytworzyć aż 23 788 unikalnych rodzajów białek!

 

Koniecznie zrób sobie 2-3 razy w tygodniu dzień bezmięsny, beznabiałowy i bezglutenowy, to wyraźnie wpłynie na Twoje zdrowie.

 

4. Zerwij ze stresem!

 

Stres jest bardzo groźny. Kiedy się stresujemy, nasz organizm wytwarza kortyzol, hormon, który ma za zadanie przygotować nas do ucieczki albo walki. Wówczas nasz organizm skupia się tylko na tej jednej funkcji-przetrwać, za wszelką cenę. „Zaniedbuje” przy tym inne ważne funkcje np. układu trawiennego, rozrodczego, endokrynologicznego, procesy odnowy i wzrostu, tłumiąc ich działanie. Wówczas nic nie pracuje tak jak powinno. Stres to też największy wróg zdrowia i szczupłej sylwetki. Ruch to idealny sposób na „odstresowanie się” -zawsze działa. Idź na spacer, na rower, popływaj, pobiegaj!

 

 

5. Jedz zielone!

 

Najwięcej żywności zasadowej znajduje się w zielonych liściastych warzywach. Zawierają one najwięcej witamin, minerałów i składników odżywczych, które mają właściwości alkalizujące.Wszystko, co ma kolor zielony i pochodzi z roślin. Jedz codziennie szpinak, rukolę, kapustę i inne odmiany sałaty (z wyjątkiem lodowej-bo ta jest noc nie warta), jarmuż, szczypiorek. Do tego inne zielone warzywa: avocado, paprykę, zielony groszek, bób, ogórki. Świetne są też algi jak spirulina, chlorella, młody jęczmień, które genialnie sprawdzają się w koktajlach. Jedz każdą zieloną żywność, bo tam znajduje się cenny chlorofil!