Zakwaszony organizm najczęstszą dolegliwością naszych czasów!

Zakwaszony organizm największa dolegliwość naszych czasów!

Zakwaszony organizm największa dolegliwość naszych czasów!

 

Ten problem dotyka ogromną ilość ludzi i rozprzestrzenia się w straszliwym tempie. Zakwaszenie to nic innego jak efekt niewłaściwego odżywiania. Brzmi banalnie?

 

Skąd się bierze?

Sprawdź, co masz w lodówce. Czy masz w niej produkty, które w Swoim składzie zawierają barwniki, E… , konserwanty, polepszacze i tony chemii?

Czy mięso i ryby, które spożywasz pochodzą z supermarketów?

Czy zdarza Ci się jeść w restauracjach fast- food?

Jeśli odpowiedź na którekolwiek z pytań brzmi “Tak” oznacza to, że możesz mieć zakwaszony Organizm.

Wszystko, każda najmniejsza cząsteczka pożywienia jest przetwarzana przez nasze ciało. Potrzebuje ono wartości, minerałów, witamin by rosnąć, pokonywać infekcje i bronić się przed chorobami.

Jeśli zamiast tego dostaje chemię, antybiotyki, polepszacze, środki konserwujące traktuje je jak intruzów, nie może ich pokonać,wydalić i odkłada, oblepiając grubą warstwą tłuszczu.

 

Dlaczego zakwaszenie?

Każdy narząd w naszym ciele ma inną wartość pH. Poza sokiem żołądkowym i moczem, które mają odczyn kwasowy, płyny wewnętrzne człowieka mają odczyn lekko alkaliczny.

Zdrowy organizm przyjmuje pożywienie, które również ma określoną wartość pH i przetwarza go w procesie trawienia. Jeśli żywność jest zdrowa, Organizm szybko i łatwo powraca do naturalnej wartości pH, jeśli jednak jest wysoko przetworzona, dodatkowo zawiera środki chemiczne nasz organizm nie wie, jak ma sobie z taką ilością poradzić, odkłada część toksyn i w ten sposób zaburza się proces powracania do równowagi. W ten sposób w ciele znajduje się coraz więcej kwaśnych toksyn, które nie są wydalane!

 

Nasz organizm, żeby sprawnie funkcjonować musi koniecznie zachować równowagę pH!

 

Czy można to sprawdzić?

Tak, jest na to to bardzo prosty zabieg. Wystarczy zakupić w aptece lub innym miejscu specjalne papierki lakmusowe do pokazywania wartości pH. Rano trzeba zbadać własny mocz papierkiem. Na opakowaniu jest skala, z którą trzeba porównać Swój wynik. Może wahać się od pH 4 (bardzo kwaśny) do pH 8-9 (bardzo zasadowy). Fizjologiczne pH moczu  u zdrowo odżywiającego się człowieka powinno wynosić pomiędzy 6,5-7,5.

 

Czy zakwaszenie grozi śmiercią?

Organizm jest zaprojektowany na utrzymanie nas za wszelką cenę przy życiu. Ma wbudowany inteligentny system buforujący i wydalający nadmiar kwasów. Służą mu do tego bufory we krwi jak i drogi oddechowe (przez płuca wydalany jest zakwaszający dwutlenek węgla) czy przeznaczone do tego organy (nerki, skóra)

 

Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi, które musi być utrzymywane w zakresie 7,35 – 7,45.

Przeciążenie systemu oczyszczania osłabia zdolności obronne ciała. Gdy brakuje minerałów alkalicznych krew „pożycza” je z organów wewnętrznych. To powoduje zachwianie równowagi i coraz szybszą degradację narządów. Kości stają się słabe, pojawia się osteoporoza, narządy przestają być wydolne, a co najgorsze nowe komórki w ciele odradzają się w kwaśnym środowisku i mutują w komórki rakowe!

 

Zakwaszenie organizmu to największa z chorób cywilizacyjnych. Być może najsprytniejsza, bo zabija “po cichu”.