Gęstość produktów spożywczych, czyli jak kupować z rozsądkiem!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów spożywczych?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów spożywczych?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów spożywczych? 

Nowe wskazówki

 

 

Zazwyczaj wybierając produkty spożywcze patrzymy na etykietę. Po pierwsze szukamy w składzie produktu podejrzanych, ilość chemii zawartej w produkcie zazwyczaj decyduje o tym, co ląduje w koszyku lub… idzie do kosza. Drugi trop to wartości odżywcze. Białka, węglowodany, tłuszcze ile produkt, który trzymamy w rękach da nam budulca, a ile energii? No i oczywiście ilość kalorii, niektórzy zwracają na to uwagę- inni nie. Niemniej po kaloriach właśnie widzimy ile energii zyska nasze ciało po zjedzeniu określonego produktu.

A słyszeliście o gęstości pożywienia?

 

Czyli ile wartościowego jedzenia jest  w ….jedzeniu?

 

Gęstość odżywcza pokarmu jest wyrażona liczbą, która określa jak dużo składników odżywczych otrzymasz z tej samej liczby kalorii.

Są produkty jak np. cola, które są bogate w kalorie, ale bardzo ubogie w składniki odżywcze, ale też jest monarcha całego prowiantu, czyli potężny jarmuż, który ma największą ilość składników w tej samej ilości kalorii!

W kierowaniu się gęstością produktu zasada polega na tym, żeby kupować takie produkty, w które inwestycja najbardziej nam się zwróci, bo jedząc taką samą ilość możemy dostarczyć do organizmu kilkaset razy więcej! składników odżywczych, które wchłoną się do naszego ciała.

Chwilowo zapominamy o węglowodanach, białkach czy tłuszczach. Chodzi o witaminy, minerały, mikro i makroelementy, enzymy, błonnik, antyoksydanty i inne temu podobne związki czynne występujące w wartościowym pożywieniu.

 

Np.  na 1300 kalorii pochodzących z 0,5 kg steku ilość błonnika jest równa 0,8 grama. Na 100 kalorii pochodzących z 0,5 kg warzyw liściastych ilość błonnika jest równa 5 gram.

W 220 kaloriach pochodzących z 0,5 kilograma algi morskiej ilość wapnia wynosi 6500 mg. W 600 kaloriach pochodzących z 0,5 kilograma piersi kurczaka ilość wapnia wynosi 55 mg!

 

Widzicie różnicę?

 

Im bardziej postawisz na składniki o dużej gęstości, tym będziesz miał większy zwrot z każdej zainwestowanej w pożywienie złotówki.

Zauważcie, że prawie nikt nie uwzględnia ich zawartości na swoich opakowaniach. Dlaczego tak się dzieje skoro są one nam niezbędne dla zdrowia?

Wszelka przetworzona żywność oraz spora większość pokarmów odzwierzęcych nie zawiera ich prawie wcale. Jakby więc wyglądały te tabelki z samymi zerami?

 

Jakie pożywienie ma dużą gęstość?

Oto lista produktów o największej gęstości odżywczej wg Fuhrmana.

 

  1. Warzywa zielone: nać gorczycy, nać rzepy, kapusta ozdobna, jarmuż, rukiew wodna,wodorosty, kapusta chińska (bok choy), szpinak, nać rzepy, kapusta pekińska, brukselka, boćwina, rukola, brokuł, sałata rzymska.
  2. Pozostałe warzywa: rzodkiewka, buraki, kiełki fasoli, czerwona papryka, , cykoria czerwona, rzepa, marchewka, kalafior, karczoch, pomidor, dynia.
  3. Owoce: truskawki, jeżyny, śliwki, maliny, czarne jagody, borówki, papaja, pomarańcze, mandarynki, melon, kiwi, arbuz.
  4. Rośliny strączkowe: soczewica fasola czerwona, fasola Jaś, fasola adzuki, fasola czarna, soja, groch, ciecierzyca.
  5. Orzechy i nasiona: pestki słonecznika, nasiona sezamu, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy pecan, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca.
  6. Ziarna pełne: owies, jęczmień, dziki ryż, brązowy ryż, pszenica, kukurydza, komosa ryżowa, proso.
  7. Nabiał: tofu, mleko bio, mleko sojowe, jogurt naturalny bio, mleko migdałowe, tempeh.

Jedzenie gęstej w składniki odżywcze organicznej żywności jest najlepszą drogą do zaoszczędzenia pieniędzy w przyszłości. Na medyków i ich zabójcze medykamenty.